Een beter land 
22→30.04
→ Jan Latham-Koenig dirigent
→  solist piano
→  solist
Programma
Martin Valcke Qanoenconcerto. Creatie
Sergej Rachmaninov Pianoconcerto nr. 2
Kurt Weill Kleine Dreigroschenmusik
Max Steiner Casablanca Suite
za 22.04, 20:00
Muziekcentrum de Bijloke, Gent
Ticket info
di 25.04, 20:00
Concertgebouw, Brugge
Tickets
zo 30.04, 15:00
deSingel, Antwerpen
Tickets

Vluchten is van alle tijden. Mensen moeten al sinds eeuwen hun thuisland verlaten, op zoek naar een nieuwe, betere wereld. Ook componisten van ontaarde of te progressieve muziek hadden het vaak zwaar te verduren.


De Driestuiversopera (Dreigroschenoper) was één van die onvergetelijke kunstwerken die componist Kurt Weill en dichter Bertolt Brecht samen creëerden. Het originele theaterstuk werd in 1931 verfilmd en lag aan de basis van de veroordeling van Weills muziek door de nazi’s.


Ook Max Steiner ontvluchtte zijn thuisland Oostenrijk om zich vervolgens te onderscheiden als één van de belangrijkste filmcomponisten ooit. In zijn Casablanca Suite uit de gelijknamige blockbuster is de vluchtelingenthematiek nooit ver weg.


Rachmaninov kende eveneens een turbulente levensloop. Zijn Tweede Pianoconcerto was de virtuoze vrucht van een overwonnen depressie. Deze herboren creativiteit kon evenwel niet verhinderen dat hij na de Russische Oktober-revolutie in 1917 als gebroken man op zoek moest naar een nieuwe thuis.


Deze drie tijdloze klassiekers worden voorafgegaan door een creatie van componist Martin Valcke in samenwerking met de Irakese qanoenspeler Osama Adbulrasol. Deze laatste was zelf verplicht zijn thuisland achter te laten om hier een nieuw leven te beginnen.