viool

De Hongaarse violist Barnabás Kelemen werd door The Guardian geprezen als ‘een artiest met een aangeboren muzikaliteit en een techniek die enkel de besten ter wereld toebehoort’.
Kelemens repertoire reikt van klassieke tot hedendaagse muziek. Hij voerde de Hongaarse premières uit van de Vioolconcerto’s van Ligeti en Schnittke en de Hongaarse en wereldpremière van composities voor viool van Gubaidulina en Kurtág.

 

Barnabás Kelemen concerteerde reeds met de BBC Symphony, het Budapest Festival Orchestra, de Helsinki Philharmonic, de Hong Kong Philharmonic, de London Philharmonic, de Malaysian Philharmoni, de Radio Kamer Filharmonie, het Orchestra della Toscana, de Philharmonia Auckland, de Trondheim Symphony en het Yomiuri Nippon Symphony Orchestra.
Daarnaast werkte hij samen met gerenommeerde dirigenten zoals Lionel Bringuier, Olari Elts, Peter Eötvös, Ivan Fischer, Sascha Goetzel, Pietari Inkinen, Vladimir Jurowski, Tõnu Kaljuste, Zoltán Kocsis, Hannu Lintu, Sir Neville Marriner, Dmitri Slobodeniouk, Masaaki Suzuki, Gábor Takács-Nagy en Krzysztof Urbánski.


Kelemen was Artiest in Residentie bij Musis Sacrum in Arnhem tijdens het seizoen 2010-2011. Hij speelde en leidde muziekprojecten bij het Budapest Festival Chamber Orchestra, het Concertgebouw Kamerorkest en de Pannon Philharmonic Pècs.

 

Voor kamermuziekprojecten, zoals recitals in het Concertgebouw Amsterdam, de Bozar in Brussel, de Wigmore Hall in Londen en de Carnegie Hall in New York, speelde hij samen met Zoltán Kocsis, José Gallardo en Shai Wosner.


Hij speelt de eerste viool in het Kelemen Quartet. Dit kwartet won de Audience and Musica Viva Australia Prizes tijdens de Melbourne International Chamber Music Competition in 2011.

Enkele hoogtepunten voor het seizoen 2012-2013 zijn concerten met het Budapest Festival Orchestra onder leiding van Ivan Fischer tijdens festival zoals Edinburgh International en Settimane Musicale di Stresa. Daarnaast staan ook concerten met de Bournemouth Symphony onder leiding van Rory Macdonald, met de Tapiola Sinfonietta met Leif Segerstam, met de Deutsche Radiophilharmonie Saarbrücken Kaiserslautern en Michael Sanderling en met het American Symphony Orchestra.
Met het Norwegian Chamber Orchestra en het Indianapolis Symphony Orchestra vervult Kelemen een dubbele taak: hij leidt het ensemble als concertmeester en speelt tegelijkertijd de solo-partij bij concerto’s.

 

Barnabás Kelemens gevarieerde discografie kreeg reeds heel veel positieve kritieken. De opname van de Sonates voor viool en piano van Brahms met Tamás Vásáry aan de piano, won een Diapason d’Or en ook de opname van de integrale werken van Liszt voor viool en piano met pianist Gergely Bogányi kreeg de Grand Prix du Disque 2001 van de International Liszt Society.
Zijn opname van Bartóks Rhapsodies en Vioolconcerto nr. 2 met de Hungarian National Philharmonic onder leiding van Zoltán Kocsis won de German Record Critics’ Award 2011 in de categorie ‘concerto’s’. Onder zijn meest recente opnames bevindt zich ook een live-dvd van de integrale uitvoeringen van Mozarts vioolconcerto’s en cd’s met het Eerste Vioolconcerto van Bartók met de Hungarian National Philharmonic onder leiding van Zoltán Kocsis en Bartóks Solosonate.

Barnabás Kelemen werd in 1978 in Budapest geboren waar hij op elfjarige leeftijd zijn vioolstudies begon aan de Franz Liszt Music Academy. In 2001 sleepte hij de Derde Prijs in de wacht tijdens de Koningin Elisabethwedstrijd en in 2002 won hij de Eerste Prijs tijdens de International Violin Competition in Indianapolis.


Als erkenning voor zijn muzikale prestaties, schonk de Hongaarse regering Kelemen verschillende prijzen zoals de Sándor Végh Prize in 2001, de Franz Liszt Prize in 2003, de Rózsavölgyi Prize in 2003 en de Kossuth Prize in 2012. Sinds 2005 is Kelemen docent aan de Franz Liszt Music Academy Budapest en gastdocent aan de Indiana University Bloomington.

 

Hij speelt op een Guarneri del Gésu-viool uit 1742 die hem aangeboden wordt door de staat Hongarije.

Concerten met Barnabas Kelemen.
za 12.08, 20:00
Concertgebouw, Amsterdam
zo 08.10, 15:00
deSingel, Antwerpen
di 10.10, 20:00
Concertgebouw, Brugge
do 19.10, 20:00
Paleis voor Schone Kunsten, Brussel
za 21.10, 20:00
Muziekcentrum de Bijloke, Gent