Elegie 
11.03→02.04
→ Jonathon Heyward dirigent
→ Pieter Wispelwey solist cello
→ Emma Posman soliste sopraan
Programma
Ralph Vaughan Williams Symfonie nr. 3 'A Pastoral Symphony'
Ivor Gurney War Elegy
Edward Elgar Celloconcerto
zo 11.03, 15:00
deSingel, Antwerpen
Tickets
di 13.03, 20:00
Paleis voor Schone Kunsten, Brussel
Ticket info
do 15.03, 20:00
Concertgebouw, Brugge
Tickets
vr 16.03, 20:00
Muziekcentrum de Bijloke, Gent
Ticket info
ma 02.04, 20:00
O.L.V Ter Duinenkerk, Koksijde
Ticket info
inleidende video
Pieter Wispelwey speelt Chopin
Pieter Wispelwey speelt Chopin

Hoewel in maart de lente stilaan ontluikt, kijkt ‘Elegie’ terug op een dorre periode. Het programma verenigt drie Britse componisten wiens leven en muziek gebrandmerkt werden door de tragedie genaamd Eerste Wereldoorlog.

Het woord ‘Pastorale’ verhult de wrede inspiratiebron voor Vaughan Williams’ Derde Symfonie (1922). Als ambulancier aan het Franse front bespaarde hij gewonde of gesneuvelde soldaten een anonieme dood op het slagveld. In zijn Derde Symfonie ligt de dreiging steeds op de loer. Een beklijvende vocalise voor sopraan in het laatste deel van het werk brengt gelukkig voorzichtig licht in de duisternis.

Ivor Gurneys lot is bijzonder tragisch: getraumatiseerd door zijn tijd aan het front, werd hij vanaf 1917 tot aan zijn dood opgenomen in instellingen voor geesteszieken. Hoewel Gurney vooral verder leeft als war poet, schreef hij ook twee orkestwerken. Wij brengen zijn recent gepubliceerde War Elegy.

Met de verwoesting en ontreddering van de oorlog nog pijnlijk vers in het geheugen, schreef Elgar zijn ingetogen Celloconcerto (1919). Zijn laatste grote werk wordt alle eer aangedaan door publiekslieveling Pieter Wispelwey. Aan de jonge Amerikaanse dirigent Jonathon Heyward om zoveel leed om te buigen in schoonheid.

 

ONDER DE LOEP/ Edward Elgars Celloconcerto 

Aan de hand van enkele muziekfragmenten nemen we u mee in het verhaal van Edward Elgar en zijn Celloconcerto. Klik hier en ontdek dit concerto met bitterzoete ondertoon.

 

Veel lees-, luister- en ontdekkingsplezier!

klassiekerste ontdekken!