het orkest
Eerste violen
Jo Vercruysse concertmeester
Veerle Houbraken eerste solist
Nathalie Hepp tweede solist
Bence Abraham
Peter Hellemond
Eva Stijnen
Tim Breckpot
Laure Bardet proefperiode
David Makhmudov proefperiode
Fien Van den Fonteyne proefperiode
Tweede violen
Gudrun Verbanck aanvoerder
Isabelle Buyck tweede solist
Geraldine De Baets tweede solist
Hanneke Verbueken
Isabelle Decraene
Liesbet Jansen
Eva Pusker
Lucia Marica
Altviolen
Kris Hellemans aanvoerder
Bieke Jacobus solist
Kaatje Strauven solist
Bruno De Schaepdrijver
Lieve Dreelinck
Korneel Taeckens
Atico Razera
Celli
Renaat Ackaert aanvoerder
Isabelle Brys solist
Caroline Steen
Hélène Viratelle
Joyce Kuipers proefperiode
Lieselot Watté proefperiode
Contrabassen
Koenraad Hofman aanvoerder
Jan Verheye solist
Bram Decroix
Sanne Deprettere
Houtblazers
Caroline Peeters fluit
Veerle Secember fluit . piccolo
Korneel Alsteens hobo
Carola Dieraert hobo . Engelse hoorn
Daniel Mourek klarinet
Tom Daans klarinet
Koen Coppé fagot
Tamara Smits fagot . contrafagot
Koperblazers
Nick Mooney hoorn. proefperiode
Bruno Melckebeke hoorn
Lies Molenaar hoorn
Frank Clarysse hoorn
Steven Bossuyt trompet
Bart Coppé trompet
Bob Van Der Strieckt trombone
Charlotte Van Passen trombone
Konstantin Koev trombone . bastrombone
Ries Schellekens tuba . bastuba
Slagwerk
Tom Lee pauken. proefperiode
Wim De Vlaminck percussie
Jonathan Beyers percussie
Harp
Anouk Sturtewagen harp
Piano
Tae Yoshioka piano

Symfonieorkest Vlaanderen

 

Al meer dan vijftig jaar is Symfonieorkest Vlaanderen een vaste waarde binnen het Vlaamse orkestlandschap. Met zestig geëngageerde en gepassioneerde musici en onder leiding van gerenommeerde (gast)dirigenten brengt Symfonieorkest Vlaanderen zowel uitvoeringen en creaties van hedendaags werk als stijlvolle vertolkingen van het vertrouwde symfonische repertoire vanaf het classicisme. Het orkest vervult hierbij een voorbeeldfunctie in het scheppen van kansen voor jonge, talentvolle musici, componisten, solisten en dirigenten.

 

Aan de hand van concertreeksen in eigen beheer in alle grote concerthuizen in Vlaanderen en Brussel, slaagt het orkest er in een ruim en trouw publiek te bereiken. Daarnaast wordt het orkest vaak uitgenodigd op internationale podia in Duitsland, Frankrijk en Nederland.

 

De Britse dirigent Jan Latham-Koenig volgt vanaf het seizoen 2013-2014 als chef-dirigent van Symfonieorkest Vlaanderen de Japanse Seikyo Kim op. Latham-Koenig wordt gezien als één van de beste dirigenten van het Verenigd Koninkrijk en heeft reeds een ruime ervaring opgebouwd in operaproducties en symfonische concerten. Hij is artistiek directeur van de Novaya Opera Moskou en van het Orquesta Filarmónica de la UNAM in Mexico City.

 

Met Jan Latham-Koenig als chef-dirigent wil Symfonieorkest Vlaanderen het symfonische repertoire vanaf het classicisme tot heden toegankelijk maken voor een breed en gediversifieerd publiek. Elk concert wordt dankzij een uitgebalanceerde én gedurfde programmering een unieke beleving. Daarnaast levert Symfonieorkest Vlaanderen een belangrijke bijdrage tot cultuureducatie en jongerenwerking in Vlaanderen aan de hand van een mobiele tentoonstelling over de instrumenten van het orkest.

 

In 1960 zag Symfonieorkest Vlaanderen het levenslicht onder impuls van ir. Dirk Varendonck die ook de eerste dirigent van het orkest was. Vanaf 1986 werd het ‘Nieuw Vlaams Orkest’ gedirigeerd door Patrick Peire, Robert Groslot en Fabrice Bollon.

In 1995 werd het orkest omgedoopt tot ‘Het Symfonieorkest van Vlaanderen’ en grondig hervormd onder leiding van intendant Dirk Coutigny waarna achtereenvolgens David Angus, Etienne Siebens en Seikyo Kim de functie van chef-dirigent bekleedden. Sinds september 2016 is Frederik Styns intendant van Symfonieorkest Vlaanderen.