Barnabas Kelemen

viool

Barnabás Kelemen wordt alom geprezen voor zijn onconventionele en charismatische interpretaties van zowel het bekende klassieke repertoire als hedendaagse muziek. In oktober is hij bij ons te gast en speelt hij samen met Symfonieorkest Vlaanderen het beroemde en beruchte Vioolconcerto van Jean Sibelius.

 

Kelemens repertoire reikt van klassieke tot hedendaagse muziek. Hij voerde de Hongaarse premières uit van de Vioolconcerto’s van Ligeti en Schnittke en de Hongaarse en wereldpremière van composities voor viool van Gubaidulina en Kurtág.

 

Barnabás Kelemen concerteerde reeds met gerenommeerde orkesten en dirigenten overal ter wereld.

 

Hij speelt de eerste viool in het Kelemen Quartet. Dit kwartet won de Audience and Musica Viva Australia Prizes tijdens de Melbourne International Chamber Music Competition in 2011.

 

Barnabás Kelemens gevarieerde discografie kreeg reeds heel veel positieve kritieken. De opname van de Sonates voor viool en piano van Brahms met Tamás Vásáry aan de piano, won een Diapason d’Or en ook de opname van de integrale werken van Liszt voor viool en piano met pianist Gergely Bogányi kreeg de Grand Prix du Disque 2001 van de International Liszt Society.

 

Barnabás Kelemen werd in 1978 in Budapest geboren. Hij begon er op elfjarige leeftijd zijn vioolstudies aan de Franz Liszt Music Academy. In 2001 sleepte hij de Derde Prijs in de wacht tijdens de Koningin Elisabethwedstrijd en in 2002 won hij de Eerste Prijs tijdens de International Violin Competition in Indianapolis.

 

Sinds 2005 is Kelemen docent aan de Franz Liszt Music Academy Budapest en gastdocent aan de Indiana University Bloomington. 

 

Hij speelt op een Guarneri del Gésu-viool uit 1742 die hem aangeboden wordt door de staat Hongarije.

 

Meer lezen

"Een artiest met een aangeboren muzikaliteit en een techniek die enkel de besten ter wereld toebehoort."
(The Guardian)
Concerten met Barnabas Kelemen.
za 12.08, 20:00
Concertgebouw, Amsterdam
zo 08.10, 15:00
deSingel, Antwerpen
Tickets
di 10.10, 20:00
Concertgebouw, Brugge
Tickets
do 19.10, 20:00
Paleis voor Schone Kunsten, Brussel
Ticket info
za 21.10, 20:00
Muziekcentrum de Bijloke, Gent
Ticket info
Barnabas Kelemen speelt Bartok
Barnabas Kelemen speelt Bartok