José Van Dam

bariton

José Van Dam studeerde aan het Koninklijk Conservatorium van zijn geboortestad Brussel. Laureaat van de zangwedstrijden van Luik en Toulouse (1961) loopt hij in de kijker en wordt hij door de Parijse Opera, waar hij in “Les Troyens” debuteert, vast geëngageerd.Als ensemble-lid van het Palais Garnier en aansluitend de Opera van Genève krijgt hij de kans zich nog verder te vervolmaken. In 1967 wordt hij uitgenodigd door de opera van Berlijn waar hij zes seizoenen lang, in diverse rollen zijn opwachting maakt. Zijn internationale doorbraak vindt plaats vanaf 1970, met optredens in “Covent Garden” aan de “Wiener Staatsoper”, de “Scala” en aan de New-Yorkse “Metropolitan”.

 

José Van Dam zong onder de leiding van beroemdheden als von Karajan, Abbado, Plasson, Davis, Ozawa, Maazel, Dutoit, Casadesus ,Levine, Soustrot...

 

José Van Dam heeft de laatste decennia een immense bijdrage geleverd aan de internationale uitstraling van de Munt. Hij was en is er frequent te horen in recital en concert en heeft er met memorabele vertolkingen.

 

Europa- en wereldwijd blijft hij de laatste seizoenen onverminderd succes boeken. Recent trad hij op in de Metropolitan Opera in New-York. De voorbijen seizoenen was José Van Dam ook regelmatig te horen in de Parijse Opéra.

 

Het is nu reeds uitkijken naar zijn “Don Quichotte”-vertolking. Met deze opera zal hij de 30ste verjaardag vieren van zijn debuut in de Munt maar tevens een punt zetten achter zijn carrière op het operatoneel. Naast zijn internationale activiteiten als operazanger, is José Van Dam regelmatig in recital en concert te horen. Met het Vlaams Radio Orkest ondernam hij diverse tournees met Mahlers Lieder-cycli. 

 

José Van Dam leidt sedert een aantal jaar het opera- en lied departement van de Muziekkapel Koningin Elisabeth.

 

Meer lezen

Concerten met José Van Dam.
ma 09.10, 20:30
Sint-Baafskathedraal, Gent
Ticket info
Josť Van Dam
Josť Van Dam