Pieter Wispelwey

cello

Pieter Wispelwey behoort tot de eerste generatie cellisten die zowel de moderne als de barokcello meester zijn. Zijn repertoire reikt van Bach tot Schnittke, Elliot Carter en speciaal voor hem geschreven composities. 

 

Recentere hoogtepunten vormen een project rondom de aan Rostropovitch gewijde celloconcerten met verschillende Australische symfonieorkesten, een tournee met het São Paulo Symphony Orchestra en uitvoeringen van de complete celllowerken van Beethoven met fortepianist Kristian Bezuidenhout, in het Konzerthaus Wenen, Wigmore Hall Londen en het Concertgebouw Brugge. 

 

Door zijn terugkerende optredens in 's werelds belangrijkste concertzalen heeft Pieter Wispelwey een reputatie opgebouwd als een van de meest charismatische musici van zijn generatie. Ook in België waar hij regelmatig met orkest, in kamermuziekverband of solo, in deSingel, Flagey, Bozar, Concertgebouw Brugge, de Bijloke, CC Hasselt, Amuz als in het kader van het Festival van Vlaanderen Gent, Kortrijk en Leuven en Festival de Wallonie optreedt, geniet hij grote bekendheid. 

 

Hij soleerde met alle toporkesten en werkte samen met dirigenten als Ivan Fischer, Esa-Pekka Salonen, Herbert Blomstedt, Ton Koopman en Sir Roger Norrington.

 

Zijn discografie behelst tientallen cd-inspelingen bij de labels Onyx, Channel Classics en Evil Penguin, waarvan een zestal met Internationale prijzen bekroond werden. 

 

Pieter Wispelwey bespeelt een 1760 Giovanni Battista Guadagnini cello en een 1710 Rombouts barokcello.

 

www.pieterwispelwey.com

"Wispelwey is een baanbrekende virtuoos. Hij verkent spannende wegen qua repertoire en bewijst dat hij dankzij zijn geheel eigen stijl onvermoede facetten van bekende werken kan blootleggen."
(The Strad)
Concerten met Pieter Wispelwey.
zo 11.03, 15:00
deSingel, Antwerpen
Tickets
di 13.03, 20:00
Paleis voor Schone Kunsten, Brussel
Ticket info
do 15.03, 20:00
Concertgebouw, Brugge
Tickets
vr 16.03, 20:00
Muziekcentrum de Bijloke, Gent
Ticket info
ma 02.04, 20:00
O.L.V Ter Duinenkerk, Koksijde
Ticket info
Pieter Wispelwey speelt Bach
Pieter Wispelwey speelt Bach