Thomas Blondelle

tenor

Tenor Thomas Blondelle (Brugge, oktober 1982) startte zijn opleiding zang aan het Stedelijk Conservatorium van Brugge bij Catherine Vandevelde. Hij studeerde musicologie aan de KU Leuven en studeerde met grote onderscheiding af in 2006. Hij is laureaat met een eerste prijs voor solozang van de wedstrijd Axion Classics van Dexia Bank, won de prijs voor veelbelovend talent op het Vinas–concours in Barcelona in 2005 en kreeg in 2007 de Förderpreis für junge Künstler van de Staatstheaterfreunde Braunschweig (Duitsland). In 2011 werd hij laureaat met de 2de prijs op de Koningin Elisabethwedstrijd te Brussel.

OPERA
Tijdens zijn studieperiode was hij meermaals solist op de professionele scène: hij debuteerde in maart 2003 in De Munt te Brussel met de rol van Hans in Weisse Rose van Udo Zimmermann en was daarna te gast bij de Opéras en Plein Air te Parijs, Opéra de Toulon, Vlaamse Opera en Grand Théâtre de Luxembourg.

In maart 2007 vertolkte hij de hoofdrol van Melchior Gabor in de wereldcreatie van Benoît Merniers Frühlings Erwachen in de Munt te Brussel. Datzelfde jaar was hij ook gastsolist bij het Schleswig Holstein Musikfestival, de Bayerische Staatsoper en de Volksoper Wien. Van 2006 tot 2009 was hij als solist verbonden aan het Staatstheater Braunschweig. Sinds 2009 is hij vaste solist aan de Deutsche Oper Berlin. In het seizoen 13-14 debuteerde Thomas Blondelle aan de opéra National du Rhin, bij de BBC Proms en bij het Luzern Festival en zong hij als vaste solist aan de Deutsche Oper Berlin.

CONCERT
Thomas Blondelles concertrepertoire omvat de grote oratoria: Symphoniae Sacrae (Schütz), Messias (Haendel), Schöpfung (Haydn), Requiem (Mozart), Mis in G (Schubert), Mis in C (Schumann), Mis in F (Bruckner), Requiem (Donizetti), Paulus (Mendelssohn), Johannes in Das Buch mit sieben Siegeln (Schmidt), Matthäus Passion (Bach) en Golgotha (Martin).

LIED
Thomas geeft zeer regelmatig liedrecitals met zeer uiteenlopend repertoire. In 2012 verzorgde hij een concertreeks met het eigenzinnige liedprogramma Banalités, dat in april 2012 ook op cd verscheen. Hij werkt regelmatig samen met pianisten Daniel Blumenthal, Inge Spinette en Liebrecht Vanbeckevoort. Hij zong meermaals Britten’s Serenade, onder meer met Symfonieorkest Vlaanderen.

Daarnaast is Thomas Blondelle ook als componist actief. Zijn liederen ontvingen drie jaar na elkaar (1999-2001) de KBC Aquarius compositieprijs voor jonge componisten. Ook houdt hij graag nog tijd over voor werk als librettist, zo schreef hij het libretto voor de kinderopera De Witte Slang, en componeerde hij de opera Icaria.

Concerten met Thomas Blondelle.
vr 15.09, 20:30
Sint-Maartenskathedraal, Ieper
Tickets
za 16.09, 20:30
Sint-Maartenskathedraal, Ieper
Tickets