Björn Comhaire

Het grootste spontane orkest van België palmt Gent in

Zo’n 350 musici verzamelden op zaterdag 21 september onder de Stadshal in Gent voor een Symphonic Mob. Dit concept, dat al 10 jaar een succes is in Duitsland, brengt honderden amateurmuzikanten samen met Symfonieorkest Vlaanderen met maar één doel: samen muziek maken. De eerste Symphonic Mob in België maakt deel uit van het stadsfestival OdeGand.

Van 7 tot 81 jaar

In een mum van tijd was de eerste editie van Symphonic Mob in België volzet. Van 7-jarige violisten tot 81-jarige hoornisten: muzikanten genoeg die eens willen samenspelen met een professioneel orkest. Niet alleen klassieke instrumenten komen aan bod. Dankzij de ondersteuning van wereldcultuurhuis De Centrale maken ook instrumenten zoals een panfluit, oud en darbuka deel uit van het orkest.

Het speelniveau of het aantal jaren ervaring doet er niet toe: het draait om het plezier van samen muziek spelen en dit delen met de wereld. De professionele musici van Symfonieorkest Vlaanderen ondersteunen en coachen de deelnemers waar nodig. Ook voor hen is dit een unieke ervaring.

Het repertoire is een gevarieerde reis door de klassieke muziek: van Edward Elgar’s ‘Land of hope and glory’ tot een Hongaarse dans van Johannes Brahms. Om de diversiteit van de stad Gent in de verf te zetten werd er het Turks volksliedje Üsküdara Gideriken toegevoegd aan het programma. 

Bekijk de aftermovie

Symphonic Mob?

Het concept Symphonic Mob werd in 2014 in het leven geroepen door het Deutsches Symphonie-Orchester Berlin. Ze startten redelijk bescheiden met 400 deelnemers maar al snel groeide Symphonic Mob uit tot een waar begrip in Duitsland met zelfs meer dan 1000 deelnemers.

Ondertussen worden er Mobs georganiseerd in verschillende Duitse, Franse en Nederlandse steden. Tien jaar na de start van dit unieke project organiseren Symfonieorkest Vlaanderen en Gent Festival van Vlaanderen de eerste Symphonic Mob in België. 

Symphonic Mob is een samenwerking tussen Symfonieorkest Vlaanderen, Gent Festival van Vlaanderen en De Centrale.