Side-by-side: jeugdorkest SOV Young deelt podium met Symfonieorkest Vlaanderen
Dit seizoen zet Symfonieorkest Vlaanderen een nieuwe stap in hun talentontwikkelingsprojecten. 27 jonge muzikanten uit het jeugdorkest SOV Young werden na een auditie geselecteerd om tijdens de Bolero-productie side-by-side te spelen met de professionele musici van Symfonieorkest Vlaanderen. Een unieke ervaring voor de jongeren én de muzikanten van ons orkest.
Lees hieronder een interview met Rani van Wiele, één van de SOV Young'ers die zal plaatsnemen in het orkest tijdens Bolero.
Rani Van Wiele: “Met z’n allen kruip je in een andere wereld om de muziek te doorgronden.”
Rani Van Wiele (18) is geen nieuw gezicht bij het jeugdorkest SOV Young. De klarinettiste heeft al twee keer meegespeeld met SOV Young, maar toch is de opluchting groot na de auditie. “Het Bolero-project wilde ik niet missen, dat is extra speciaal. Ik zie het als een unieke kans om te proeven van de professionele omgeving waarin orkestmuzikanten werken. Ik wil graag leren van de discipline die ze daar aan de dag leggen. Natuurlijk voel ik wel wat druk dat er een professionele muzikant van SOV náást mij zal zitten, maar ik ben ook benieuwd naar de dynamiek die daaruit zal ontstaan. In andere projecten werd ik vooraf gecoacht, nu zal ik ook tijdens het concert ondersteuning krijgen. Ik verwacht dat ik hard zal moeten werken, maar ze mogen mij gerust wat pushen. Ik wil niet liever dan zoveel mogelijk van hen leren op zowel technisch als muzikaal vlak.”
De ‘bring-it-on’-mentaliteit van Rani is ronduit inspirerend. Het is glashelder dat ze er alles voor wil geven om muzikante te worden. Stap voor stap bouwt ze verder aan die droom. Ze vertelt dat ze in september aan het conservatorium start en ambieert om zelf in een symfonisch orkest te spelen.
“Er is iets bijzonder aan deel uitmaken van een orkest. Je verdiept je collectief in eenzelfde stuk en repeteert heel intensief. Met z’n allen kruip je in een andere wereld om de muziek te doorgronden. Met een orkest leer je ook veel nieuwe stijlen kennen. Dat ik dat nu al kan ervaren in het SOV Young-traject is fantastisch. Vorig jaar speelde ik bijvoorbeeld mee met Dieser Verdammter Krieg!, een werk dat Pieter De Vos componeerde in het kader van de SOV Composers’ Academy. In zo'n hedendaags werk zitten weer nieuwe uitdagingen die mij uit mijn comfortzone halen.”
Of Rani ook nog uitdaging vindt in de Bolero van Maurice Ravel? “Natuurlijk! Ik ben grote fan van het werk. En bovendien heb ik het nog nooit gespeeld. Onlangs hoorde ik het live en dan komt het nog beter binnen. De manier waarop de muziek zich steeds verder ontwikkelt, steeds meer opbouwt tot de chaos losbarst en tot een climax komt. Dat is de max!”
Er is een mooie solo voor de klarinet weggelegd in de Bolero, waarin Rani zeker haar tanden zou willen zetten, maar ze speelt ook graag de tweede klarinet. Aan haar voorbereiding zal het alvast niet liggen. Die bestaat uit het grondig beluisteren van het stuk in zijn geheel, verschillende opnames beluisteren en vergelijken, zich verdiepen in de compositiepraktijk van de componist en de context waarin het stuk ontstaan is, in de partituur duiken en tot slot zelf proberen meespelen met de opnames. Tijdens de repetities, zo prent ze zichzelf in, zal het van belang zijn gefocust en scherp te zijn: “Ik zal ervoor moeten zorgen dat ik goed uitgeslapen ben”, lacht ze, “en ik moet ook een goed riet zoeken, dat is zo belangrijk voor een mooie klank!”
Bolero
28 november in Concertgebouw Brugge, 29 november in Muziekcentrum De Bijloke en 1 december in DE SINGEL. Klik hier voor meer informatie.
Symfozine #100
Het interview met Rani was al te lezen in ons Symfozine #100.
Ons gratis magazine ook ontvangen? Stuur je adres naar info@symfonieorkest.be